«Åh fy f… som jeg gruer meg til å holde foredrag i dag!»  «Nei! Nå skjer det!»

Selv bare ved tanken på å stå foran disse menneskene kjenner du at hjertet begynner å hamre og plutselig befinner det seg i halsen – og ikke i brystet der det skal være. Halsen begynner å snøre seg, du blir tørr i munnen, svett i hendene og du får tunnelsyn. Kroppen stivner helt fullstendig. Og enda har du ikke engang satt bena på scenen!

Dette er en velkjent opplevelse for svært mange av oss – til tross for at det til dags dato aldri har vært direkte farlig å holde et foredrag for kjente eller ukjente mennesker. Du prøver å være rasjonell og tenke; «Det er jo ikke farlig – jeg er jo ekspert på det jeg skal holde foredrag om – jeg vet at alle synes jeg er dyktig i det jeg gjør.»

Men det hjelper ofte svært lite når følelsen først har tatt overhånd, for FØLELSER KNUSER FORNUFT og det er det dagens innlegg skal handle om.

For å forklare prinsippet om følelsenes dominans kan vi se for oss at inni hodet vårt er det en ballong med lik mengde følelser og fornuft. Den er delt på langs med ett membran. Hver del er som en svamp – den blir ikke mindre, men bare presset sammen og undertrykt av den andre. I det ene øyeblikket dominerer følelsene  – i det andre dominerer intellektet. Dette er en tilstand vi søker å være i.

Men når følelsene blir for sterke – slik som i beskrivelsen overfor – blir fornuften presset sammen som en svamp. Det er fortsatt like mye fornuft som før, men følelsene dominerer. Det er da TFT får følelsenes intensitet til å bli mindre og dermed vil fornuft-svampen vokse tilbake til normal størrelse og igjen få være med på å bestemme 🙂

Det kan være forskjellige årsaker til at man får slike angstanfall og jeg ser i tillegg ofte at angst for å få angstanfall kan være et like stort problem, og noe som kan skape store sosiale problemer i dagliglivet. Selv om man bare har opplevd ett panikkangstanfall, kan man bli traumatisert av følelsen og bevisst eller ubevisst forsøke å unngå å komme i situasjoner som kan frambringe denne følelsen igjen. Selv om folk vet hvorfor de har angst, fortsetter de å ha angst. Dette kan være vanskelig å løse gjennom innsikt og forståelse. Det som skjedde en gang i fortiden, kan vi ikke gjøre noe med, men vi kan ta fatt i konsekvensene. Med TFT kan vi korrigere intensiteten på følelsen(e) som forårsaket angsten slik at balanse mellom følelser og fornuft igjen er oppnådd.