Kjenner du igjen denne følelsen av at andres fysiske eller psykiske smerte kjennes så intenst på din egen kropp og psyke at den ender opp med å bli din egen smerte? Dette er noe jeg selv kjenner veldig godt til – og noe jeg har kjent hele livet – uten at jeg har kunnet sette ord på hva det var som skjedde hver gang jeg hadde vært i kontakt med noen som hadde det vondt på en eller annen måte. Jeg måtte blir over 40 år før jeg skjønte hva det var som skjedde med meg – og ikke minst at det ikke var så vanlig som jeg trodde å ta inn andres smerte og ubehag i sin egen kropp. Nå snakker vi ikke om at jeg kunne «se» smerten eller ubehaget og ofte kjente jeg det ikke umiddelbart mens jeg var i situasjonen heller. Men det som oftest skjedde var at deres smerte og plager la seg i hjertet mitt slik at jeg for hver gang ble mer og mer tynget av andres sorg og elendighet. Hjertet mitt føltes til slutt rett og slett blytungt og trist – uten at jeg var i nærheten av å forstå hva det skyldtes.

I dag ser jeg at alle de menneskene som ble tiltrukket av meg fordi jeg lyttet og forsto, la igjen mye av sin smerte i mitt hjerte og ble ofte lettet selv. Etter mange år med dette sa det til slutt stopp og jeg gikk på den berømte veggen. Likevel gikk det enda 15 år før jeg via en bekjent ble introdusert for begrepet høysensitivitet – hvorpå de berømte puslespillbrikkene – som da var livet mitt – falt på plass. For en ubeskrivelig lettelse! Det var ikke meg det var noe galt med! Jeg var ikke psykisk syk! Jeg var bare et ekstra sensitiv for alt fra lyder, lys, kroppsspråk, tale, talemåte, stemmebruk, blikk, tilsnakk osv. og ikke minst var jeg særlig sensitiv overfor hvordan andre mennesker hadde det. Dette forklarte plutselig hele livet mitt og jeg følte med ett en ro rundt meg selv som menneske, mor, kone, datter og søster. I samme periode kom jeg i kontakt med Medisinsk Yoga og dette hjalp meg på et fundamentalt nivå til å kunne bruke teknikker over flere år som til slutt bidro til at jeg fikk en dyp indre ro som jeg aldri tidligere i minst liv kan huske å ha hatt. Med ett klarte jeg å stå godt jordet i svært vanskelige situasjoner i livet mitt – og ikke minst ungikk jeg å bli sykemeldt av utmattelse to uker etter at den verste stormen hadde lagt seg. For en lykke! På toppen av det hele fant jeg ut at min ekstra sensitive side faktisk er noe veldig positivt som jeg kan bruke til å hjelpe andre mennesker.

Og hva har dette med tankefeltterapi å gjøre sier du?

Nå har det seg slik at svært mange av de som kommer til meg er unge jenter på 18-19 år som er overbevist om at de har psykiske problemer. Flere av de har gått i hele sitt unge liv og vært «tander» og «følsom» – ofte uttalt med et negativt fortegn. Etter å ha behandlet de med tapping og spørreteknikker – samtidig som de ofte forteller fra sine liv – åpenbarer det seg svært tydelige tegn på at disse – ofte flotte, flinke, empatiske, følsomme jentene – lett kan sette «check» på alle kriteriene som skal til for å oppfylle det å være høysensitiv. Ved bl.a. å gjøre de oppmerksomme på evner som de selv har sett på som negative, men som faktisk er svært positive, bidrar dette til at de går ut i verden med litt større kunnskap om seg selv og det jeg ser på som deres evner. Det er jo ofte knyttet ganske sterke traumer til manges liv pga. deres sensitive side har bidratt til å skape en ekstra vanskelig opplevelse utav noe som andre bare kan børste av seg med et lite knips. Dette behandler jeg med TFT og spørreteknikker og til slutt lærer jeg de hvordan de selv kan bruke disse teknikkene, og bevisstgjør de samtidig på deres sterke sider.

Så som du ser; Tankefeltterapi kan brukes på alt som har med følelser å gjøre. Det er rett og slett gull 🙂