Tankefeltteknikker – hva er nå det? – tenker jeg her jeg sitter på hytta mi på Frøya og forbereder et Minikurs i Tankefeltteknikker som heter «En enkel innføring i Tankefeltteknikker».

Havet er blikkstille, sola skinner på lett solbrent hud og en lett bris stryker varsomt over gresstråene i hagen. Ute i havet ser jeg skyene forme seg og vet at i morgen er kulingen på plass og sola har måttet vike plass for regnet og vinden – men det er fint det også! Her ute er man så nært innpå naturkreftene at sol, regn, vind – det spiller ingen rolle. Man føler like sterkt på en fred og ro her ute på øya mi, uansett vær – på en måte man ikke kjenner like sterkt og tydelig hjemme.

Tankene flyter, minner dukker opp og forsvinner – nye tanker popper opp og skaper følelser og forsvinner ofte like fort igjen. Gode minner fra barndommen fra sommerferiene – de tre ukene med familien min; mamma, pappa og brorsjan- oss 4 hver sommer her ute på denne magiske plassen som har fått navnet Utsikten. Jag kjenner lukta av storhavet, smaken av den salte lufta og lydene av måkeskrik kaster meg tilbake til barndommens ubekymrede sommerferier i mine foreldres trygge favn.

Men med ett kniper det til i magen… Et støt av bekymring og uro skyller over meg idet jeg minnes episoder her ute som slett ikke var gode minner for meg som var et redd, bekymret, sjenert og følsomt barn. Til tross for at dette er 40 + år siden, kjenner jeg like sterkt på følelsen som dukker opp ved tanken på den hendelsen som det gjorde da det faktisk inntraff alle disse årene tilbake.

Og her er vi inne i kjernen av Tankfefeltterapi og Tankefeltteknikker. For selv om vi i det daglige opplever at vi lever et greit – kanskje til og med et godt liv – hvor vi har klart å skyve opplevelsen og følelsen det gav oss langt, langt ned i den tønna av livsopplevelser som vi omgir oss med, så husker kroppen, cellene og energien i kroppen den følelsen jeg fikk i kroppen min den gangen med den opplevelsen.
Når jeg da tenker på den opplevelsen, eller kanskje jeg ikke regelrett tenker på den, men den blir heller trigget av en lyd, en sang, en lukt, et menneske… Da bringes følelsen fram igjen – opp fra dypet av tønna og svooosh! rett i magen eller halsen eller i bena eller noen annen plass hvor man føler man blir litt satt ut eller føler et ubehag.
Dette er dette man kaller et traume – noe som har satt negative spor i cellene og energien i kroppen din.

Dette er noe vi alle har opplevd – i større eller mindre grad – med større eller mindre intensitet. Dette trenger nødvendigvis ikke å ha noe med alvorlighetsgraden som man generelt forbinder med et traume. Det som oppleves som et traume for meg trenger ikke nødvendigvis oppleves som et traume for deg. Kanskje DU bare rister det av deg og går videre, kanskje reagerer du ikke i det hele tatt, mens jeg blir sterkt berørt av opplevelsen, såpass sterkt berørt at det preger meg og min måte å være på i flere år etterpå.

Vi er alle så forskjellige, men likevel har vi alle en personlig grense for hva som oppleves som et traume. Ditt traume er ditt traume – selv om de fleste tenker «mitt traume er jo ikke i nærheten så alvorlig som hennes eller hans traume – jeg kan jo ikke søke hjelp for noe så lite som dette…» Så kjenner vi på den dårlige samvittigheten fordi vi sitter og føler veldig ubehag overfor noe som en annen ville kommentert noe slikt som dette; «det er jo ingen ting å bry seg om – bare glem det og gå videre…»

Så kommer det som mange kanskje ikke tenker på eller ikke er helt klar over, og det er at de ubehagene man kjenner og som man ofte gir stress æren for; slik som generell fysisk anspenthet, hodepine, ryggsmerter, magesmerter, angst, fobi, bortdovning av ekstremiteter, røyking, vektproblemer – disse skyldes svært ofte de bortgjemte og undertrykte følelsene man gjennom hele livet har jobbet hardt med å slippe å føle på i hverdagen sin. Etter mange nok år med undertrykking av disse følelsene, begynner kroppen å sende forsiktige signaler som; «Hei du! Nå er det på tide at du begynner å ta affære med disse følelsene dine!»
Du på din side skjønner ikke dette hintet – for du opplever jo bare at du etter som årene går opplever å få «kroniske» plager og smerter som gjør livet ditt mer og mer utfordrende og slitsomt, og frustrasjoen og fortvilelsen preger livet ditt og du blir trist og lei og leter desperat etter å finne ut hvordan du blir kvitt disse plagene. Leger og spesialister finner ofte ikke noe galt på blodprøver, MR, CT osv, og du sitter igjen med følelsen av; «Er det MEG det er noe galt med?» «Innbiller jeg meg dette?»

Teorien er at alle følelser man har igjennom et langt liv lagres i kroppen – både de gode og de dårlige. De fleste følelsene ligger godt lagret i tønna vi samler alle følelsene våre i og gjør ingen skade på kroppen eller psyken din. Men så er det de følelsene som ligger og verker nederst i tønna, og hvor noen av oss har lag på lag med disse uforløste, smertefulle følelsene. Disse følelsene er det som til slutt gjør at tønna blir full og når man opplever et siste stort traume og tønna (eller begeret om du vil) flyter over, så skylder man oftest på den siste hendelsen som årsaken til at man går i veggen, knekker sammen, blir sykemeldt – you name it…
Så sykemelder man seg da – får ro og fred i hverdagen og formen blir bedre og man føler at man begynner å få tilbake livet sitt igjen. Men så kommer det en ny hendelse – og PANG! så er du utslått igjen.

Og det er her Tankefeltterapi kommer inn – med sine Tankefeltteknikker.

Ved hjelp av de teknikkene vi bruker;
1. Tapping på energipunkter (samme type energipunkter som de av dere som har forsøkt akupunktur har erfaring med) på hender, ansikt og overkropp samt at vi bruker
2. Spørreteknikker for å komme inn i hva som er den egentlige årsaken til problemene man sliter med i dag.
Så hvis man da ser for seg denne tønna man bærer rundt livet gjennom et langt liv og som er full av opplevelser – både gode og mindre gode – så begynner vi å la de forskjellige følelsene slippe ut gjennom små hull i tønna – hull som som vi «borer opp» vha spørreteknikene våre og tappingen på energipunktene.

Det eneste klienten trenger å gjøre er å tillate seg å kjenne på følelsen som dukker opp og tørre å være i den, til tross for at det kan oppleves ubehagelig og ofte forløser tårer, til tappingen på energipunktene har senket intensiteten på følelsen slik at tanken på den opplevelsen ikke skaper ubehagelige følelser i det hele tatt. Så jobber vi oss gjennom den ene følelsen etter den andre og senker eller fjerner den helt ved hjelp av tappingen på energipunktene.

For klientene oppleves disse behandlingene med Tankefeltterapi litt surrealistisk fordi man ofte opplever en endring og bedring veldig fort – så fort at man nesten ikke forstår at det er TFT som er årsaken til at man kan forlate behandlingen med en følelse av ro og lettethet som man ofte ikke har følt på flere år. Spenninger slipper, man får bedre søvn, smertene forsvinner og livet oppleves som lysere og lettere

Det jeg beskriver her nå er hvordan det oppleves å være i en terapitime hos en Tankefeltterapeut og hvordan det hele henger sammen.

Når det gjelder Minikurset jeg skal ha som heter «En enkel innføring i Tankefeltteknikker» – hvordan lære å bruke Tankefeltteknikker på deg selv i hverdagen, så vil du få en kort innføring i hva TFT er og også en enkel innføring i de generelle algoritmene vi bruker for å utføre behandling av alle typer følelser. Du vil lære å kunne tappe deg selv når ubehagelige og uønskede følelser oppstår slik at du kan bruke TFT som et verktøy for deg selv i hverdagen – et verktøy som gjør at du kanskje kan tørre å gjøre ting som du tidligere har slitt med å gjøre, få bedre søvn, tøyle «cravings» etter søtt, salt eller røyk/snus, roe deg ned når du blir opphisset eller sint, lei deg eller frustrert.

I tillegg vil det bli demonstrert hvordan TFT virker – og du vil mest sannsynlig blir forundret!

Meld deg på Minikurset som skal være den 124. september kl 17-20 i Kraftsenterets lokaler i Betaniaveien 13 i Malvik ved å trykke på lenken under.
Du kan se fram til en hyggelig og avslappet kveld som du ikke kommer til angre på at du meldte deg på 🙂

www.kratsenteret.net/kontaktskjema/